Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпорядження сільського голови №134 «Про затвердження посадових інструкцій працівників відділу(служби) у справах дітей Станишівської сільської ради»

Кількість переглядів: 625
Скликання: 8 скликання
Сесія: Розпорядження
Тип документу: Розпорядження сільського голови
Дата: 18.08.2021
Номер документу: 134
Назва документу: Про затвердження посадових інструкцій працівників відділу(служби) у справах дітей Станишівської сільської ради
Прикріплені файли:

 

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОН

СТАНИШІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

сільського голови

 

 

 

18

серпня

2021 року

 

№ 134

  • Про затвердження посадових інструкцій працівників відділу(служби) у справах дітей Станишівської сільської ради

 

 

           

         В зв’язку з утворенням нового структурного підрозділу (виконавчого органу), згідно з положенням про відділ (службу) у справах дітей Станишівської сільської ради, затвердженого рішенням 8 сесії 8 скликання від 03.06.2021 № 327, відповідно до наказу Національного агенства України з питань державної служби від 7 листопада 2019 року № 203-19 «Про затвердження Типових професійно-кваліфікаційних характеристик посадових осіб місцевого самоврядування», керуючись статтями 42, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

 

ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

  1. Затвердити посадові інструкції працівників відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради:
  1. начальника відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради (додається);
  2. спеціаліста відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради (додається).
  1. Начальнику відділу правової, кадрової роботи, військового обліку сільської ради та паспортизації Поліщук В.Д. довести до відома працівників їх посадові інструкції під особистий підпис.
  2. Контроль за виконанням розпорядження покласти на керуючу справами виконавчого комітету Голубович Л.І.

 

Сільський голова                                                                  Юрій МАТВІЙЧУК

                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                    розпорядження сільського голови

                                                                    від 18 серпня 2021 р. № 134

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

начальника відділу (служби) у справах дітей

Станишівської сільської ради

І. Загальні положення

1.1. Відділ (служба) у справах дітей (надалі – відділ) очолює начальник, який є посадовою особою виконавчих органів Станишівської сільської ради, призначається на посаду сільським головою у встановленому законом порядку. Призначення на посаду здійснюється на конкурсній основі.

1.2. У своїй роботі начальник відділу керується Конституцією України, Сімейним та Цивільним кодексами України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про звернення громадян», «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», антикорупційним законодавством та чинним законодавством України з питань захисту прав дітей, розпорядженнями та рішеннями обласної державної адміністрації, сільської ради та її виконавчого комітету, положенням про відділ, даною посадовою інструкцією.

1.3. Начальник відділу підпорядковується сільському голові та заступнику сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

1.4. Кваліфікаційні вимоги до посади начальника відділу: вища освіта не нижче ступеня магістра, спеціаліста, вільне володіння державною мовою. Стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, на посадах державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій не залежно від форми власності не менше 2 років.

1.5. Начальник відділу повинен знати:

  • Конституцію України;
  • Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу», «Про запобігання корупції» та інші закони України з питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування;
  • Укази та розпорядження Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, інші підзаконні нормативно-правові акти, що регулюють сферу соціального захисту дітей;
  • практику застосування чинного законодавства з питань захисту прав дітей;
  • форми та методи роботи із засобами масової інформації;
  • інструкцію з діловодства Станишівської сільської ради;
  • основи психології та управління персоналом;
  • правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • правила ділового етикету;
  • правила охорони праці та протипожежної безпеки;
  • основні програми роботи на комп?ютері.
    1. В період тимчасової відсутності начальника відділу (відпустка, лікарняний, відрядження) його обов?язки виконує спеціаліст відділу.

 

ІІ. Завдання та обов’язки

Начальник відділу зобов`язаний:

2.1. Керувати діяльністю відділу, нести персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань і здійснення ним своїх функцій.

2.2. Розподіляти обов`язки між працівниками відділу, контролювати виконання ними посадових обов`язків.

2.3. Планувати та координувати роботу відділу у відповідності з планами роботи, покладеними на відділ завданнями, а також контролювати їх виконання.

2.4. Організовувати роботу відділу по виконанню рішень та розпоряджень сільської ради, її виконавчого комітету, а також постанов вищих органів державної влади та державного управління, що стосується забезпечення прав, свобод і законних інтересів дітей.

2.5. Відповідати за стан трудової та виконавчої дисципліни у відділі, сприяти створенню у колективі нормальних взаємовідносин.

2.6. Вживати заходи щодо підвищення ефективності діяльності відділу, забезпечує підвищення кваліфікації працівників, сприяє заохоченню.

2.7. Видавати у межах своїх повноважень накази, організовувати і контролювати їх виконання.

2.8. Згідно з чинним законодавством розробляти та подавати на розгляд виконкому сільської ради проекти рішень відносно соціального захисту дітей.

2.9. Згідно з чинним законодавством розробляти та подавати на розгляд сесії сільської ради програми у частині соціального захисту, забезпечення прав, свобод і законних інтересів дітей.

2.10. Організовувати розроблення і здійснення на території сільської ради заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, їх інтелектуального і духовного розвитку, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, запобігання вчиненню дітьми правопорушень, контролювати їх виконання.

2.11. Вести особистий прийом громадян, розглядати письмові заяви та скарги з питань, які відносяться до компетенції відділу, вживати необхідних заходів.

2.12. Брати участь у розгляді судами справ щодо захисту прав та інтересів дітей, представляти права дітей у суді.

2.13. Порушувати перед відповідними органами питання про притягнення до відповідальності осіб (в т.ч. посадових) у разі невиконання ними рішень.

2.14. Забезпечувати підготовку й здачу до архіву сільської ради документальних матеріалів відділу, закінчених діловодством.

2.15. Виконувати інші доручення керівництва, пов’язані з роботою виконавчого комітету ради.

 

ІІІ. Права

Начальник відділу має право:

3.1. Вирішувати питання відділу, контролювати його діяльність.

3.2. Надавати навчальним закладам, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності методичну, консультативну та практичну допомогу з питань захисту прав та законних інтересів дітей.

3.3. Запитувати та одержувати у встановленому порядку інформацію та інші матеріали з питань, які відносяться до компетенції відділу від органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

3.4. Брати участь у перевірці стану виховної роботи у навчально-виховних закладах сільської ради, а також, у разі необхідності, за дотриманням законодавства про працю неповнолітніх на підприємствах, установах та організаціях усіх від форм власності.

3.5. Звертатись до відповідних державних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій усіх форм власності у разі виявлення порушень прав, свобод та законних інтересів дітей.

3.6. Вносити пропозиції та матеріали для розгляду на засідання виконавчого комітету та сесії сільської ради.

3.7. Розробляти та реалізовувати програми соціального спрямування, з метою забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

3.8. Представляти інтереси відділу в суді, у взаємовідносинах з виконавчими органами сільської ради, структурними підрозділами сільської ради, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями усіх від форм власності.

3.9. Скликати в установленому порядку наради, конференції, семінари, з питань, що належать до його компетенції.

3.10. Забезпечувати інформаційно-роз’яснювальну роботу в межах своєї компетенції через засоби масової інформації.

ІV. Відповідальність

Начальник відділу несе відповідальність:

4.1. За порушення присяги посадової особи органів місцевого самоврядування згідно чинного законодавства.

4.2. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією інструкцією, в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

4.3. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України. 

4.4. За завдання матеріальної шкоди в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

4.5. За порушення правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни.

 

Заступник сільського голови

з питань діяльності виконавчих органів ради                       С. УНИЦЬКИЙ

 

Начальник відділу правової, кадрової роботи,

військового обліку сільської ради та паспортизації             В. ПОЛІЩУК

 

 

З посадовою інструкцією ознайомлений (ознайомлена)

та приймаю її до виконання

 

“____”______________20___ р. _________   _____________________________

                                                           підпис                             (П.І.Б.)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                    розпорядження сільського голови

                                                                    від 18 серпня 2021 р. № 134

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

спеціаліста відділу (служби) у справах дітей

Станишівської сільської ради

І. Загальні положення

1.1. Спеціаліст відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради (далі –спеціаліст відділу) є посадовою особою місцевого самоврядування, призначається на посаду за конкурсом, звільняється з посади із дотриманням вимог Кодексу законів про працю України, Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

1.2. Спеціаліст відділу у своїй роботі керується: Конституцією України, Сімейним та Цивільним кодексами України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про звернення громадян», «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», антикорупційним законодавством та іншими законодавчими актами України, що стосуються захисту прав дітей, Указами Президента України, розпорядженнями та рішеннями сільської ради та її виконавчого комітету, положенням про відділ, посадовою інструкцією.

1.3. Спеціаліст відділу безпосередньо підпорядковується начальнику відділу (служби) у справах дітей Станишівської сільської ради.

1.4. Кваліфікаційні вимоги до посади спеціаліст: вища освіта не нижче ступеня бакалавра, вільне володіння державною мовою. Без вимог до стажу роботи.

1.5. Спеціаліст відділу повинен знати:

  • Конституцію України;
  • Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу», «Про запобігання корупції» та інші закони України з питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування;
  • Укази та розпорядження Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, інші підзаконні нормативно-правові акти, що регулюють сферу соціального захисту дітей;
  • практику застосування чинного законодавства з питань захисту прав дітей;
  • інструкцію з діловодства Станишівської сільської ради;
  • основи психології;
  • правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • правила ділового етикету;
  • правила охорони праці та протипожежної безпеки;
  • основні програми роботи на комп?ютері.

1.7. В період тимчасової відсутності спеціаліста відділу (відпустка, лікарняний, відрядження) його обов?язки виконує начальник відділу (служби) у справах дітей.

 

ІІ. Завдання та обов’язки

2.1. Спеціаліст відділу здійснює:

2.1.1. Облік дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

2.1.2. Формування особових справ дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

2.1.3. Прийом заяв та документів від осіб, щодо захисту прав та законних інтересів прав дітей, вживає заходи для захисту прав та інтересів дітей, які потребують соціальної допомоги та реабілітації.

2.2. Спеціаліст відділу забезпечує:

2.2.1. Роботу з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, здійснення заходів, спрямованих на профілактику та попередження безпритульності та бездоглядності, запобігання дитячої злочинності.

2.2.2. Ведення обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей які перебувають у складних життєвих обставинах (своєчасне та достовірне внесення інформації в ЄІАС «Діти»).

2.2.3. Відвідування сімей з дітьми, вивчення умов проживання, з метою контролю батьків за станом утримання, виховання та забезпечення дітей.

2.2.4. Участь у вибутті (влаштуванні) дітей із закладів соціального захисту у сім’ї опікунів, піклувальників, ДБСТ, ПС.

2.2.5. Інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань, що належать до його компетенції та в межах своїх повноважень з батьками та дітьми громади.

2.2.6. Виготовлення документів на дитину (реєстрація в органах ДРАЦС).

2.3. Спеціаліст відділу готує:

2.3.1. Протоколи засідань комісії з питань захисту прав дитини.

2.3.2. Проєкти розпоряджень сільського голови.

2.3.3. Проєкти рішень виконавчого комітету про позбавлення батьків батьківських прав, про надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, призначення опікуна-піклувальника, захисту майнових та житлових прав дітей, надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, розв’язання спору між батьками та інших питань, які стосуються захисту прав, свобод та законних інтересів дітей.

2.3.4. Проєкти рішень виконавчого комітету, сесії сільської ради.

2.3.5. Проєкти позовних заяв про відібрання дітей від батьків, про позбавлення батьків батьківських прав.

2.3.6. Проєкти відповідей на запити центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організацій усіх форм власності та громадян з питань захисту прав та законних інтересів дітей.

2.3.7. Звіти (статистичні та текстові) про результати роботи відділу.

2.4. Спеціаліст відділу бере участь:

2.4.1. У розробці та реалізації заходів програм соціального захисту прав та законних інтересів дітей.

2.4.2. У засіданні комісії з питань захисту прав дитини.

2.4.3. У засіданні опікунської ради.

2.5. Спеціаліст відділу зобов’язаний дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку, посадової інструкції та виконувати обов’язки, покладені на нього начальником відділу.

2.6. Спеціаліст відділу вносить пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу.

2.7. Спеціаліст відділу здійснює інші функції, які випливають з покладених на нього завдань, відповідно до законодавства.

 

ІІІ. Права

3.1. Спеціаліст відділу має право:

3.1.1. Представляти інтереси відділу в суді, в інших органах виконавчої влади з питань, що належать до його компетенції.

3.1.2. Запитувати та одержувати у встановленому порядку інформації та матеріали, що відносяться до роботи відділу.

3.1.3. Брати участь у перевірці стану виховної роботи у навчально-виховних закладах громади, а також, у разі необхідності, за дотриманням законодавства про працю неповнолітніх на підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності.

3.1.4. Вносити в установленому порядку відповідні пропозиції й перевіряти повноту усунення порушень та недоліків, виявлених попередніми перевірками з питань захисту прав та законних інтересів дітей.

3.1.5. Брати участь у розгляді судами справ щодо захисту прав та інтересів дітей, представляти права дітей у суді.

3.1.6. Проводити профілактичну роботу щодо запобігання бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень, не допущення насильства та захисту прав дітей із залученням інших суб’єктів соціальної роботи.

 

IV. Відповідальність

4.1. Спеціаліст відділу несе відповідальність за:

4.1.1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією інструкцією, в межах визначених чинним законодавством України про працю.

4.1.2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним та цивільним законодавством.

4.1.3. За завдання матеріальної шкоди в межах визначених чинним законодавством України про працю.

4.1.4. Порушення правил внутрішнього розпорядку та трудової дисципліни.

 

Заступник сільського голови

з питань діяльності виконавчих органів ради                       С. УНИЦЬКИЙ

 

Начальник відділу правової, кадрової роботи,

військового обліку сільської ради та паспортизації             В. ПОЛІЩУК

 

З посадовою інструкцією ознайомлений (ознайомлена)

та приймаю її до виконання

 

“____”______________20___ р. _________   _____________________________

                                                           підпис                             (П.І.Б.)

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь