Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке декларація між лікарем і пацієнтом – пояснення МОЗ

Дата: 16.03.2018 15:36
Кількість переглядів: 653

Прес-служба Міністерства охорони здоров’я оприлюднила офіційне пояснення документу, який підписуватимуть лікарі та пацієнти.

«Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватись саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу (НСЗУ), що оплата за ваше обслуговування має находити у цей медзаклад», — йдеться в повідомленні.

Нагадуємо, що офіційний старт підписної кампанії між лікарями та пацієнтами має розпочатись з 1 квітня. При цьому, в рамках пілотного проекту, в разі наявності Медичної інформаційної системи в медзакладі, лікарі вже зараз мають можливість заповнити декларацію між лікарем і пацієнтом та зареєструвати її в електронній системі охорони здоров’я eHealth.

«Водночас, декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: у будь-який момент ви можете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі», — пояснюю у МОЗ.

При цьому, саме за цими деклараціями лікарі з 1 липня 2018 року мають почати отримувати фінансування за новою системою. Мова йде про 370 гривень на рік за одного пацієнта.

«Ви вільні у своєму виборі – не мусите підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Однак лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюються у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2 000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України», — йдеться в повідомленні.

Джерело: - Професійний інфопростір "МЕДПРОСВІТА" - https://medprosvita.com.ua/shho-take-deklaratsiya-mizh-likarem-i-patsiyentom/ 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь