Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Наслідки нелегального оформлення трудових відносин роботодавцями

Дата: 03.10.2018 10:01
Кількість переглядів: 451

Фото без описуВідповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Тобто, починаючи з 2004 року, громадянам України страховий стаж зараховується лише за умови сплати внесків у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, розрахований із мінімальної заробітної плати, установленої чинним законодавством за відповідний період.

З 1 січня 2018 року розмір мінімальної заробітної плати підвищено до 3723 грн. Мінімальний страховий внесок становить 819,06 грн.

Якщо сума нарахованих страхових внесків менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованим внескам.

Якщо з будь-яких причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (єдиний соціальний внесок) за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Крім того, не оформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

 

Увага! З 1 січня 2018 року для призначення пенсії необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, в 2019 році - 26 років, і так по одному року буде додаватися до 2028 року.

 

Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 р. № 509, ЮРИДИЧНІ ТА ФІЗИЧНІ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦІ, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу.

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, за оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та за виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску, передбачено штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, а це 111 690 грн. (якщо мінімальна зарплата 3723 грн).

 

 

(Житомирське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь