Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Їх об'єднав Чорнобиль...

Дата: 24.04.2020 11:07
Кількість переглядів: 1118

Фото без опису

26 квітня 1986 року чорний день в історії людства.

Саме у цей день на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – вибух атомного реактора. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і їхали назад. На зміну приїздили інші.

Серед героїв-ліквідаторів були і наші земляки з Станишівської громади. Зі спогадів рятівників на той час ніхто не замислювався про наслідки, які можуть бути, йшли у бій з невидимим ворогом не задумуючись.

Саме тому в перед день 26 квітня  Станишівська сільська рада завжди організовувала та збирала разом мужніх героїв-ліквідаторів для того щоб вшанувати їх подвиг, але у зв’язку з введенням карантину в Україні цього року та з дотриманням обмежувальних заходів, привітати урочисто учасників не має можливості. На території Станишівської громади проживають 47 учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, кожному з них згідно з розпорядженням сільського голови Юрія Матвійчука буде надана матеріальна допомога на картковий рахунок.

Тож шановні ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС дозвольте висловити Вам велику вдячність та засвідчити свою шану за Ваш героїзм та самовідданість. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, Ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, Ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборкуваному смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

Ми низько схиляємо голови перед неоціненним людським подвигом, мужністю, героїзмом, відвагою ліквідаторів, які не думали про нагороди, відзнаки, не ховалися за спини товаришів, навіть часто не усвідомлюючи, на яку особисту небезпеку наражалися.

Вклоняємося пам’яті тих, хто відійшов у небуття.

 

Бажаємо Вам

 і Вашим близьким міцного здоров'я,

терпіння, простого щастя і великої удачі,

шани і щирої поваги від людей!

Нехай Господь дарує Вам здоров'я, сили,

нехай у Ваших родинах панує мир та злагода!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь