Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"СТОП НАСИЛЬСТВО" у рамках ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ КАМПАНІЇ «16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА»

Дата: 09.12.2021 14:30
Кількість переглядів: 861

Дитинство – найважливіший самобутній і неповторний період у ставленні особистості. Сім’я – територія, де дитина має почувати себе комфортно і затишно, де панує любов і злагода, де можна знайти захист від небезпек навколишнього світу. Проте сімя може бути і місцем, де панує найжорстокіше насильство.

Домашнє насильство – це злочин, від якого страждають найрідніші люди.

Насильство може бути: - фізичне (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті) сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи)

 - психологічне (словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю)

 - економічне (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися)

Жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди  їх фізичному здоров’ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки.

Наслідки насильства над дітьми

Фізичний і психічний розвиток

У більшості дітей, що живуть у родинах, де застосовуються важкі фізичні покарання, лайка на адресу дитини, чи в родинах, де діти позбавлені тепла, уваги, наприклад, у родинах батьків-алкоголіків, наявні ознаки затримки фізичного і нервово-психічного розвитку. Діти часто відстають у рості, масі від своїх однолітків, та й зовні виглядають по-іншому.

Захворювання

Захворювання можуть носити специфічний для окремого виду насильства характер: наприклад, під час фізичного насильства наявні ушкодження частин тіла і внутрішніх органів різного ступеня тяжкості, переломи кісток. Під час сексуального насильства можуть бути захворювання, що передаються статевим шляхом. Часто спостерігаються різні захворювання, що належать до психосоматичних: ожиріння чи, навпаки, різка втрата ваги. Під час психологічного насильства нерідко бувають шкірні висипання, алергійна патологія, виразка шлунка. Часто в дітей розвиваються такі нервово-психічні захворювання, як тики, заїкуватість, енурез.

Психічні особливості

Діти, що зазнали різного роду насильства, самі стають агресивними, що найчастіше виливається на більш слабких. Часто їхня агресивність виявляється в грі, часом спалахи їхнього гніву не мають видимої причини. Деякі з них, навпроти, надмірно пасивні, не можуть себе захистити. І в тому, і в іншому випадку порушується контакт, спілкування з однолітками.

Найбільш універсальною і важкою реакцією на будь-яке насильство є низька самооцінка. Особистість з низькою самооцінкою переживає почуття провини, сорому. Серед цих дітей, спостерігаються часті депресії, навіть у дорослому віці. Це виявляється в приступах занепокоєння, безпричинної туги, почуття самітності, порушеннях сну. У старшому віці у підлітків, можуть спостерігатися спроби покінчити з собою чи завершені самогубства.

Соціальні наслідки

Діти, що пережили будь-який вид насильства, відчувають труднощі соціалізації: у них порушені зв'язки з дорослими, немає відповідних навичок спілкування з однолітками, вони не мають достатнього рівня знань і ерудиції. Рішення своїх проблем вони знаходять у кримінальному, асоціальному середовищі.

ВАЖЛИВО!  Не мовчи! Повідом про будь-які випадки насильства! Ти маєш право на безпеку і захист! 

ВІДМОВТЕСЬ ВІД НАСИЛЬСТВА В РОДИНІ

 

  1. Зміцнюйте повагу дитини до самого себе. Уважно слухайте, показуйте йому, що його думка важлива, її цінять. Давайте право вибору.
  1. Чесно говоріть про те, що відчуваєте. Проявляйте почуття.
  1. Пам?ятайте, що не схвалювати можна тільки вчинки, але не саму дитину.
  1. Намагайтеся уникати таких слів та виразів: «Як сказав, так і буде!», «Мені вирішувати як буде!» та ін.

В житті відбувається багато змін, та що б не сталося з тобою Ти завжди можеш розраховувати на нас. Щоб затишно було родині, щоб щасливим було твоє дитинство, ми подамо тобі руку допомоги, щоб здолати негаразди.

Якщо до тебе було застосоване насильство Ти можеш негайно повідомити  про це дорослим та звернутись за допомогою до:

- шкільного психолога або соціального педагога;

- старостату;

- будь-якого закладу охорони здоровя;

- органів поліції – 102,

- Служби у справах дітей Станишівської сільської ради за тел. 43-42-11, або за адресою: с. Станишівка,

вул. Кооперативна, 3, каб. 13


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь