Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РЕКОМЕНДАЦІЇ управителям, ОСББ, ЖБК, обслуговуючим організаціям щодо вжиття заходів із спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання

Дата: 20.12.2022 09:57
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

РЕКОМЕНДАЦІЇ*

управителям, ОСББ, ЖБК, обслуговуючим організаціям щодо вжиття заходів із спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання з урахуванням температури зовнішнього повітря та часу відсутності енергопостачання

 

1. Заздалегідь налагодіть контакт із уповноваженим місцевим органом, який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації

Зверніться до органу місцевого самоврядування (виконкому міської,  селищної, сільської ради) щодо контактних даних відповідальної особи  уповноваженого місцевого органу (штаб, робоча група), який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації.

Спільно визначте надійний спосіб зв’язку для отримання інформації щодо надзвичайної/аварійної ситуації на об’єктах тепло- і водопостачання.

Визначте альтернативний спосіб зв’язку у разі втрати основного способу.

 

2. Завчасно подбайте про технічну можливість спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем (опалення, гарячого і холодного водопостачання) у багатоквартирному будинку

Визначте та перевірте точки приєднання внутрішньобудникових систем до зовнішніх мереж тепло- і водопостачання (врахуйте, що може бути кілька точок приєднання);

Визначте та перевірте місця розташування першої запірної арматури (ввідних засувок) від усіх точок приєднання:

    • на подвальному і зворотному трубопроводах системи опалення;
    • на подвальному і зворотному (за наявності) трубопроводі системи гарячого водопостачання;
    • на подвальному трубопроводі системи холодного водопостачання.

Визначте та перевірте місця розташування запірної арматури (спускні пристрої),  призначених для спорожнення водяних систем:

    • опалення – зазвичай на тепловій рамці (елеваторному вузлі): в нижній частині грязьовиків на подавальному та зворотному трубопроводах або в нижній частині відповідних трубопроводів;
    • холодного водопостачання – зазвичай на вводі або на водомірному вузлі після ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині трубопроводу;
    • гарячого водопостачання – зазвичай на вводі або на водомірному вузлі після ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині подавального та зворотного (за наявності) трубопроводу.

Перевірте стан та працездатність дренажних (водозбірних) приямків, які зазвичай розташований у підлозі під спускними пристроями систем тепло- і водопостачання:

    • ретельно очистіть дренажні приямки у разі їх забруднення;
    • ретельно прочистіть канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації, та впевніться у їх працездатності;
    • за потреби, облаштуйте точки спорожнення водяних систем необхідними стаціонарними (труби) або тимчасовими (шланги) мережами із зовнішньою системою каналізації;
    • перевірте працездатність дренажного насосу (за наявності) та комунікацій між дренажним насосом та системою каналізації; подбайте про наявність автономного джерела електроживлення для дренажного насоса.

Визначте та перевірте місця розташування пристроїв (повітровипускні крани), призначених для випуску повітря з водяної системи опалення:

    • для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсі або під стелею останнього поверху у верхній точці подавального трубопроводу або на розширювальному баку;
    • для систем опалення з нижнім розведенням – в квартирах останнього поверху на опалювальних пристроях (батареях) або на горищі/технічному поверсі біля зовнішньої стіни у верхніх точках трубопроводів.

Завчасно подбайте про швидку доступність до повітровипускних кранів на випадок виникнення надзвичайної/аварійної ситуації:

    • налагодіть контакт з власниками/мешканцями квартир останнього поверху;
    • подбайте про наявність ключів від лазів на горище/технічний поверх;
    • за потреби, подбайте про наявність драбини.

Завчасно подбайте про наявність та працездатність стаціонарних та/або переносних термометрів на горищі/технічному поверсі та/або в підвалі.

 

3. Очікуйте інформування від уповноваженого органу у разі виникнення надзвичайної/аварійної ситуації.

У разі знеструмлення об’єктів теплопостачання або виникнення аварії на зовнішніх теплових мережах, очікуйте сповіщення від уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства про орієнтовний час відновлення теплопостачання до будинка та вказівки про наступні дії.

Не здійснюйте жодних дій по спорожненню систем тепло- і водопостачання при температурі зовнішнього повітря вище нуля.

 

4. Здійснюйте моніторинг температури повітря в неопалювальних приміщеннях в місцях проходження трубопроводів

У разі температури зовнішнього повітря нижче 0ºС, організуйте моніторинг температури внутрішнього повітря біля трубопроводу опалення в наступних місцях:

    • для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсі в північній або північно-східній його частині;
    • для систем опалення з нижнім розведенням – в підвалі в північній або північно-східній його частині.

Зв’яжіться із власниками/мешканцями квартир останнього поверху, попередьте їх про готовність надати доступ до повітровипускних кранів.

Забезпечте доступ до каналів зв’язку з уповноваженим органом.

У разі зниження температури до -1ºС в місці моніторингу, визначте орієнтовний час настання критичної ситуації відповідно до нижченаведеної таблиці (рекомендований максимум – 43 хвилини).

Продовжуйте моніторити – при подальшому зниженні температури в місці моніторингу, орієнтовний час настання критичної ситуації значно скорочується (див. таблицю).

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1

Час замерзання нерухомої води у трубопроводах залежно від діаметру трубопроводу і температури повітря  навколо трубопроводу

 

Діаметр

трубопроводу

Температура  повітря навколо трубопроводу

-1ºС

-5ºС

-10ºС

-15ºС

15 мм

43 хв

20 хв

12 хв

9 хв

30 мм

1 год 28 хв

40 хв

25 хв

18 хв

50 мм

2 год 28 хв

1 год 8 хв

42 хв

31 хв

100 мм

4 год 58 хв

2 год 16 хв

1 год 26 хв

1 год 3 хв

200 мм

9 год 58 хв

4 год 34 хв

2 год 52 хв

2 год 7 хв

 

5. У разі наближення критичної ситуації та відсутності інформації про відновлення теплопостачання до будинку виконуйте наступні дії:

Виконуйте вказівки, отримані від уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства.

У разі перебоїв зі зв’язком і неможливості узгодити дії з уповноваженим органом та/або теплопостачальним підприємством, рішення про спорожнення  внутрішньобудинкових водяних систем в будинку приймає відповідальна особа обслуговуючої компанії самостійно та оперативно.

Впевніться, що циркуляція теплоносія із зовнішніх теплових мереж
НЕ відновилася
, для чого:

    • перевірте витратомір або тепловий лічильник на наявність циркуляції теплоносія;
    • перевірте манометр на подавальному трубопроводі на наявність тиску із зовнішньої теплової мережі.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи холодного водопостачання (лише у разі відсутності постачання холодної води):

    • організуйте водорозбір і накопичення води в квартирах;
    • повністю закрийте ввідні засувки;
    • максимально відкрийте спускний пристрій (спускні пристрої якщо в будинку кілька точок приєднання до зовнішніх мереж);
    • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
    • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності):

    • почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх мереж;
    • максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах;
    • слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
    • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
    • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи опалення:

    • почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх теплових мереж;
    • організуйте відкриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсі;
    • максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному трубопроводах;
    • слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
    • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
    • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Слід не допускати зливу води безпосередньо в підвальні приміщення для запобігання руйнуванню конструкцій та забезпечення можливості використання підвальних приміщень в якості укриття чи пунктів обігріву.

У випадку виникнення непередбачуваних обставин при спорожненні систем, поінформуйте уповноважений орган або місцевий підрозділ Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

 

6. Зв’яжіться з уповноваженим органом та поінформуйте про адресу багатоквартирного будинку та перелік внутрішньобудинкових систем, які спорожнюються.

 

7. Організуйте закриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсі та спускних пристроїв в підвалі після завершення спорожнення системи опалення.

 

8. Очікуйте інформування про відновлення тепло- і водопостачання до будинку.

_______________________________

 

* Ці рекомендації розроблені з урахуванням пункту 7.7.33 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики від 14.02.2007 № 71 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.03.2007 за № 197/13464) у разі аварійних ситуацій, які призводять до припинення циркуляції мережної води в опалювальних системах, за температури зовнішнього повітря нижчою ніж 0 град. С, персонал, який обслуговує ці системи, повинен здренувати воду з систем для запобігання її заморожуванню та виходу системи з ладу.

Рішення про необхідність дренування води з системи приймає особа, відповідальна за технічний стан і експлуатацію тепловикористовуючих установок і теплових мереж суб'єкта господарювання за узгодженням з енергопостачальною організацією. 

Допустима тривалість відключення опалювальних систем без дренування теплоносія залежить від температури зовнішнього повітря, якості утеплення, акумулювальної здатності конструкції опалюваних будинків і споруд та  визначається інструкцією з експлуатації, складеною відповідно до місцевих умов. Вона визначає і порядок спорожнення опалювальних систем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь