Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Діє заборона зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини первоцвітів

Дата: 21.02.2023 12:59
Кількість переглядів: 378

Фото без опису

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з'являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Але, на жаль, разом із весняною природою прокидаються від зимової сплячки і збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто ще не усвідомлює важливості збереження довкілля. Особливо багато продається цих квітів напередодні 8 Березня.

Слід пам’ятати, що, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують Закони України „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, а також статті 88, 881, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Що загрожує правопорушникам:

в ст. 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу» передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.881 КУпАП).

Найчастіше з рук на стихійних ринках продаються підсніжник, сон-трава, плауни, черемша (цибуля ведмежа), ялівець, конвалія звичайна, крокус. 

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Проте, як показує досвід, найефективнішим способом порятунку червонокнижних рослин залишається відсутність  попиту, - якщо ніхто не буде купувати первоцвіти, то зникаючі види вдасться зберегти.

Збережемо природу нашої громади разом!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь