Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гайдамацька могила с. Кодня

Дата: 03.03.2023 11:01
Кількість переглядів: 204

Гайдамацька могила с. Кодня

Фото без опису

Гайдамацька могила - це єдина збережена в Україні курган-могила  учасників козацько-селянського повстання, відважних борців за народну волю  періоду Коліївщини 1768 року, яка є пам’яткою історії національного значення (https://goo.gl/maps/dgaTauLZDNTZdLvcA).

«Коліївщиною»  назвали повстання запорожців і гайдамаків під керівництвом Максима Залізняка та Івана Гонти, яке почалося у 1768 році  в Холодному Яру, поблизу Чигирина.  Це було всенародне повстання українців проти національного, соціального і релігійного гніту, яке охопило значну територію Правобережної України. Повстанці захопили ряд міст і Річ Посполита була вимушена звернутися до Катерини II з проханням сприяти в придушенні бунту.

Російські і польські війська незабаром розгромили розрізнені загони повстанців, а захоплені в полон гайдамаки були жорстоко покарані. Влаштовувалися показові страти в різних містах Речі Посполитої, а в Кодні відбулася масова різанина.

Під керівництвом коронного воєначальника Юзефа-Ґабріеля Стемпковского повстанцям рубали голови, садили на палю, четвертували, вішали. Тут стратили близько 3000 учасників «Коліївщини» .

Розміри могили : висота 2-3 м, окружність основи: близько 50 м. На карті генерального штабу червоної армії 1943 р. позначено висоту- 5,2 м.

28 червня 1968 року,  до 200-річчя Коліївщини,  у  верхній частині курган-могили  був встановлений  пам’ятник з написом: «Вічна слава народним борцям Коліївщини  1768-1968».

Гайдамацька могила в Кодні – це символ скорботи і пам'яті про волелюбних і непокірних синів українського народу, які боролися за волю і незалежність. Адже український народ сотнями років боровся за свою землю, свою державу, за право на вільне життя у своєму домі. І наш святий обов’язок –  берегти пам’ять про наших героїчних предків, які боролися за волю і незалежність, які є прикладом мужності, героїзму і відваги, і передати цю пам’ять прийдешньому поколінню.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь