Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги громадян та операторів ринку Житомирської області: вживання загиблої риби небезпечне для здоров’я!

Дата: 13.06.2023 09:00
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

За інформацією із офіційних джерел, внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, через зниження рівня води розпочався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ситуація, зокрема погіршення санітарно-епідемічної, епізоотичної ситуації розвивається і на постраждалих територіях України.

Наголошуємо, що збирати таку рибу і вживати її (солити, смажити, варити  чи в’ялити) категорично заборонено! Адже є ризик захворювання на ботулізм та інші не менш небезпечні інфекційні та паразитарні хвороби. Також дана продукція може містити небезпечні для життя та здоров’я людини хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не зробить її безпечною для вас.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;

  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;

  • блювання, запор і здуття живота;

  • параліч дихальних м'язів.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Будьте дуже пильними, якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області  наголошує громадянам уникати купівлю риби та рибопродукції в місцях стихійної торгівлі та перевіряти інформацію щодо походження даного виду продукції під час купівлі риби на ринках, об’єктах роздрібної та оптової торгівлі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь