Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВКУСИЛА ТВАРИНА?

Дата: 15.08.2023 00:00
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Якщо вас до крові вкусив собака (білка, щур чи інший ссавець) або на шкіру чи слизову потрапила його слина -- вам необхідно добре промити це місце проточною водою, а потім звернутися до травмпункту по медичну допомогу та для проведення щеплення проти сказу та правця – якщо лікар призначить щеплення. 

 

Сказ – це смертельна хвороба.  Її викликає вірус сказу, який передається зі слиною хворої тварини під час укусу або ослинення. Потрапляючи до крові постраждалого, вірус починає розповсюджуватись по всьому тілу, доки не досягне нейронів головного мозку. 

 

Коли це станеться, з вірусом уже нічого не можна вдіяти – його жертва гарантовано помре. Але це проникнення триває тижнями, а то й місяцями. Тому дуже важливо якнайшвидше обігнати збудника вакцинацією та зупинити імунною відповіддю, яка встигне тим часом сформуватися. 

 

Збудник правця – бактерія Clostridium tetani – живе в землі.  Коли він потрапляє в кров людини, то утворює токсин, який проникає в нейрони та блокує їхню роботу. Це викликає параліч та дуже часто призводить до смерті, навіть за умови вчасного лікування. 

 

Усі тварини так чи інакше торкаються землі, щось підіймають з неї, риються в ній.  Тому їхня слина може містити ґрунт і збудника правця з нього. Тож правцем можна заразитися через укус білки, їжака, щура тощо чи вакцинованого від сказу домашнього собаки. 

 

Запобігти правцю можна лише вакцинацією. Діти мають отримати 6 доз вакцини за календарем щеплень. Після 16 років дорослі мають кожні 10 років оновлювати щеплення проти правця та дифтерії бустерною дозою. У випадку поранення чи укусу тварини часто потрібна додаткова екстрена бустерна доза. 


 Більше про профілактику сказу і правця читайте за посиланням – https://moz.gov.ua/article/news/scho-robiti-jakscho-vkusila-tvarina.

За  матеріалами Міністерства  охорони здоров’я України -- відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь